Oko 300 izlagača na ovogodišnjim ‘Danima trešnje’ u Mostaru

18. izdanje manifestacije “Dani trešnje”, na kojemu će se predstaviti oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, održat će se od 22. do 24. juna u Mostaru.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa “Dani trešnje” vraćaju se na velika vrata, izjavio je za Fenu direktor Sajma Salem Bubalo.

– Posebno nas raduje činjenica da je ovogodišnji partner Sajma Vlada Crne Gore preko Ministarstva gospodarstva, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo turizma – istaknuo je Bubalo.

U okviru Sajma Obrtnička komora Bosne i Hercegovine potpisat će Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Obrtničkom komorom Republike Sjeverne Makedonije.

– To je jedan jako bitan detalj gdje se na mala vrata ponovo vraćaju one relacije i kontakti koji su u proteklom periodu bili prisutni na ovim prostorima – kazao je Bubalo.

Tokom tri dana trajanja Sajma predviđena su stručna predavanja o turizmu, organskoj proizvodnji, suvremenom pčelarstvu, organskim certifikatima i certifikatima za biodinamičku poljoprivredu, a posebna pozornost bit će posvećena brendu „hercegovačka trešnja” koji će na prigodnoj svečanosti dobiti najviše priznanje “Zlatnu trešnju” s medaljom.

Osvrnuvši se na 20 godina postojanja „Dana trešnja”, Bubalo je istaknuo kako se u tom vremenu radilo na promociji poljoprivrede, gospodarstva i turističkih potencijala, a značajna pažnja bila je posvećena i eko sadržajima.

– Prema povratnim informacijama koje dobivamo od sudionika Sajma sve to itekako je imalo smisla. Mostar se na ovaj način promovira kao destinacija, a naši poljoprivrednici kapitaliziraju svoj trud i rad – ocijenio je Bubalo.

Dodao je kako je podrška poljoprivrednom sektoru itekako potrebna, posebice u današnje vrijeme poskupljenja goriva, repromaterijala i svega ostalog.

– Ljudi zbog svih tih okolnosti razmišljaju o napuštanju ove sredine, što nikako nije dobro, ali evo mi bar jednim dijelom nastojimo anulirati te neke stvari i približiti ljude jedne drugima – poručio je Bubalo.

Moto ovogodišnjeg Sajma gospodarstva, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata.

(Izvor: Fena)

scroll to top