Sastojci za tijesto: 60 dkg brašna, 2 dcl mlijeka, 15 dkg šećera, 2 dcl ulja, 2 jaja, vanilin šećer, so, naribana limunova korica, 1 prašak za pecivo.
Za nadjev: 1 kašika marmelade, 10 dkg mljevenih oraha, 10 dkg maslaca, 1 kašika kakaa, malo ruma.
Za ukrašavanje: jestive boje (crvena i žuta), kristal šećer.
Priprema:
1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte mlijeko, šećer, ulje, jaja, vanilin šećer, so i naribanu limunovu koricu. Umijesite ne pretvrdo, glatko tijesto. Oblikujte valjke pa ih narežite kao za valjuške.
2. Nauljenim dlanovima oblikujte kuglice veličine oraha. Rasporedite ih na papir za pečenje koji ste stavili na posudu za pečenje. Pecite 20 minuta u rerni zagrijanoj na 190 stepeni.
3. Gotove su kada donji dio lagano poprimi zlatnu boju. Pečene kuglice malo ohladite pa nožem lagano izbušite, pazite da vam ne puknu.
4. Od izdubljenih mrvica, marmelade, oraha, ruma, kakaa i rastopljenog maslaca napravite nadjev. Plastičnom vrećicom u koju ste stavili nadjev i odrezali vrh uštrcajte u izdubljeno tijesto.
5. U sredinu nadjeva stavite badem. Spojite dvije polovice breskvica.
6. Jestive boje rasporedite s mlijekom, zatim umočite jednu polovicu u crvenu, a drugu u žutu boju. Na kraju, breskvice uvaljajte u kristal šećer.