Izvoz trešnje na svjetsko tržište predstavlja veliku priliku za bh. voćare, ali da bi se taj potencijal u potpunosti ostvario potrebno je napraviti veliki zaokret u uzgoju tog voća.
Istaknuto je to na radionici održanoj na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru (UNMO) u okviru projekta “Istraživanje karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine”, koji se bavi komparativnim istraživanjima fenoloških, morfoloških i tehnoloških karakteristika devet perspektivnih talijanskih kultivara trešnje.
Profesor na Agromediteranskom fakultetu UNMO-a i sudionik projekta Ahmed Džubur istaknuo je kako ovaj projekt ima izuzetnu praktičnu vrijednost za submediteranski i kontinentalni dio Bosne i Hercegovine.
“Sortiment trešnje u Bosni i Hercegovini izuzetno je zastario, uzgojni oblici također su potpuno neprimjereni, a suočavamo se s velikim trendom odliva ljudi i nedostatkom radne snage, tako da je Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) BiH prepoznala potrebu da se uradi komparativna analiza morfoloških, fenoloških i bioloških karakteristika devet najperspektivnijih talijanskih kultivara trešnje u agroekološkim uvjetima Mostara, Stoca i Trebinja”, kazao je Džubur.
Naglasio je da od ovog projekta ima velika očekivanja jer se uvođenjem novih sorti trešnje otvaraju vrata izvoza bh. uzgajivačima.
“Projekt će biti veliki stimulans Federalnom ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske da se krene i s procesom introdukcije, ne samo za ovu već i za druge voćne vrste, što nažalost nedostaje već priličan broj godina. Ovo je bitno zato što su trešnje koje su u standardnom sortimentu u većini slučajeva nekonkurentne na inozemnom tržištu na kojem postoji ogroman potencijal za izvoz trešanja. Cilj su izuzetno krupni plodovi odgovarajućeg kolorita, jako olakšana berba i rezidba, te da u Trebinju, Popovom polju, Dubravskoj visoravni, širem prostoru Mostara, koji su izuzetan trešnjarski kraj, ljudima koji se time bave omogućimo potpuno drugi pristup u svemu ovome što je od velike komparativne prednosti i šanse postalo veliki hendikep”, kazao je Džubur.
Saradnja mostarskog i fakulteta iz Istočnog Sarajeva
Na istraživanju karakteristika talijanskih sorti trešnje na prostoru submediteranske Hercegovine rade profesori, učesnici i eksperti s Agromediteranskog fakulteta UNMO-a i Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.
Mirjana Radović s Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu kazala je kako se benefit ovog projekta ogleda u tome da će dobiveni pozitivni rezultati imati utjecaj na proizvodni segment, ali i naučnu praksu.
“Mislimo da ćemo s ovim novim sortama trešnje koje smo izabrali, naravno i s novim podlogama koje su možda relativno i novije za naše agroekološke uslove i, naravno, s izborom uzgojnog oblika ostvariti određeni benefit koji se ogleda u tome da će dobiveni pozitivni rezultati sigurno imati utjecaj na praktični i proizvodni segment, ali i na naučnu praksu. Kad dobijemo te pozitivne rezultate o sortama, podlogama i uzgojnim oblicima u ovom submediteranskom dijelu Bosne i Hercegovine cilj je to prezentirati u smislu određene monografije ili vodiča koji će biti izuzetno bitan za poljoprivredne proizvođače”, kazala je Radović.
Također, jedan od ciljeva je uvrstiti odabrane sorte u sortnu listu Bosne i Hercegovine.
“Još jedna prednost projekta je u tome što ćemo raditi obuke proizvođača trešnje o tehnikama, načinima rezidbe, odnosno, generalno, o uvođenju tih novih tehnologija u proizvodnji trešnje u BiH”, kazala je Radović.
Kvalitetniji i krupniji plod
Talijanske sorte izabrane su, među ostalim, zbog krupnoće ploda.
“Izabrane su iz jedne talijanske serije gdje je cilj bio stvoriti sorte nešto šireg perioda sazrijevanja (30-40 dana). Druga stvar zašto smo izabrali baš njih je zato što se ove sorte odlikuju izuzetno krupnim plodovima, a idući razlog su kvalitativni parametri ploda. U pitanju su sorte tamno obojene pokožice ploda koje sadrže veliku količinu korisnih kemikalija”, kazala je Radović.
Program koordinator za FAO u Bosni i Hercegovini Vlado Pijunović kazao je kako Organizacija za prehranu i poljoprivredu već dugi niz godina pomaže institucijama u BiH na usklađivanju politika, strategija i akcija koje će dovesti do bolje kvalitete života svih građana.
“FAO u BiH trenutno provodi više od 18 raznih projekata u raznim sektorima i oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, a u tom pogledu ćemo nastaviti i dalje. Vidjeli smo određeni pad kada je u pitanju proizvodnja trešnje, loš plod, slabije kapacitete i sve ostalo, pa smo odlučili zajedno s fakultetima pokušati pomoći regiji Hercegovine da se uvedu neke nove vrste koje će dati bolji prinos i koje će pomoći proizvodnji trešnje općenito”, naglasio je Pijunović.
(Izvor: Fena)