Nova poskupljenja u BiH, građani poručuju: Crknut ćemo od gladi i u mraku!

S jedne strane konstantan rast cijena osnovnih životnih namirnica, goriva, pa i najavljeno poskupljenje električne energije, a s druge strane plate i penzije koje godinama stagniraju, slika su i prilika života građana naše zemlje. Uvijek im, poručuju, preostaje samo privikavanje na ono što im se nametne, a u promjene na bolje više i ne vjeruju.

”Samo hoće da nas uništavaju, mi, posebno stariji, crknut ćemo ovdje i od gladi i u mraku i u svemu”, navela je jedna Tuzlanka u izjavi za RTV Slon.

A da je krajnje vrijeme da Vlast ozbiljno shvati ovaj problem, stav je i Saveza samostalnih sindikata odakle poručuju da građani i bez novih poskupljenja žive teško ako se uzme u obzir visina najniže penzije i plate. Iz Sindikata traže od Vlade da zabrani rast cijena osnovnih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i neredovnih plata, ne mogu sebi i svojim porodicama osigurati ni minimum onoga što im treba za život.

“Sramota je da penzioneri nisu u ovoj godini imali povećanje penzije, sramota je da je već šest godina 420 KM najniža plata u Federaciji, to je sramota”, ističe Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK

Iako najava poskupljenja struje privredi u prvi mah ne izgleda kao problem za građane, itekako se odražava i na njihov svakodnevni život. Svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom rezultira smanjenjem ili prestankom isplate ionako niskih plata radnicima realnog sektora. I dosad su se slična poskupljenja  slamala preko leđa radnika, poručuju iz Saveza.  Poučeni ranijim iskustvima, tvrde da će biti još više zloupotrebe ove situacije kao opravdanja da plate radnika i dalje ne mogu značajno rasti.

”Ova najava novih poskupljenja bi mogla prouzrokovati socijalni bunt u Federaciji i mislim da bi Vlada Federacije treba ozbiljno razmotriti sve aspekte, posebno zbog činjenice da je Vlada FBiH vlasnih elektroenergetskog sistema i termoelektrana i rudnika i moraju iznaći najbolje rješenje u prvom redu za građane”, dodao je Šahović.

Iz Sindikata će nastaviti insistirati na povećanju najniže radne satnice, a penzioneri moliti da njihov dugogodišnji mukotrpni rad konačno bude isplativ. Do tad će se nadati da im nemar vlasti neće upotpunosti isprazniti ionako plitke džepove.

scroll to top