Njemačka firma traži proizvođače feferona u BiH, otkupna cijena 0,90 KM po kilogramu

Općina Kiseljak objavila je poziv poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove lokalne zajednice da 23. januara 2019. prisustvuju prezentaciji projekta proizvodnje paprika. Prezentacija će se održati u 13 sati u Vijećnici Općine Kiseljak, a vodit će je predstavnik firme Carl Kuehne, koja je, kako je navedeno u pozivu sestrinska firma njemačkog koncerna Carl Kuehne sa četiri tvornice u Njemačkoj i oko 1.500 zaposlenih u proizvodnji.

Prije nekoliko godina osnovali su firmu u Kozarskoj Dubici. Inače, Carl Kuehne jedan je od najvećih kupaca povrća u Evropi. Jedna od kultura za kojom postoji poseban interes je paprika, sorta zeleni feferon.

Kako se navodi u pozivu za poljoprivrednike koji planirajuu proizvodnju na jednom do dva duluma, mogući prinosi po dulumu iznose do pet tona. Otkupna cijena je 0,90 KM po kilogramu.

Ostale informacije možete pogledati OVDJE.

Inače, ovo nije prvi put da Carl Keuhne traži proizvođače feferona u BiH. I ranije su prezentacije organizovane u drugim općinama u našoj zemlji.

(Teglica.ba)

Redakcija

Next Post

/VIDEO/ Može li se živjeti od poljoprivrede? – priča poljoprivrednika iz Travnika

uto jan 22 , 2019
Ilija Topalović iz Travnika zajedno sa suprugom već 12 godina bavi se poljoprivredom. Trenutno imaju 12 muznih krava i nemaju plan širenja, zbog obaveza koje imaju. Posjeduju 70 duluma zemlje, koja se koristi uglavnom kao pašnjak. Ističu da su zadovoljni svojim životom, jer se od poljoprivrede može fino živjeti. Zimi […]