Svi volimo sladoled, a ne volimo koliko ima dodatog šećera. Stoga smo nerijetko kreativni u izradi vlastitih i zdravijih verzija, pa dodajemo, na primjer, banane za teksturu ili grčki jogurt. No ono što vam može zamijeniti teksturu, i malo podsjećati na slatku pavlaku je – tikvica!
Tikvica je niskokalorična, zbog čega volimo da je uvrstimo u slana jela, a odlična je i u ovom desertu. Osim što ima puno nutrijenata, odlična je i za sitost, podstiče varenje, sprečava zatvor i čisti crijeva od toksina. Nutrijenti u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, zbog čega ovaj sladoled od tikvica, osim što je ukusan, djeluje i odlično na vaše zdravlje.
Evo recepta za ovaj zanimljiv sladoled:
Sastojci:
80 g potpuno prirodnog maslaca od kikirikija
200 g smrznutih tikvica, naseječenih na kriške
15 g nezaslađenog kakao praha
15 g eritritol šećera
1 mjerica whey proteina
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i izblendajte. Dobit ćete laganu, kremastu i glatku teksturu kojoj nije potrebno dodavati niti mlijeko niti vodu. Ako želite voćne verzije, najbolje bi bilo da koristite banane kao glavni kremasti sastojak i ove tikvice zaobiđete jer bi okus mogao biti čudan. Sladoled od tikvica možete držati u zamrzivaču sedam dana, ili ga odmah pojesti (u šta ne sumnjamo).
Uživajte!