Napravite liker i sok od trnina, ljekovitog dara prirode

Trnina je biljka čiju ljekovitost narodna medicina poznaje od davnina, a u ljekovite svrhe koriste se svi njeni dijelovi – korijen, kora, cvijet, listovi i plodovi.

Poznata je i pod nazivima trnjina, trn, crni trn, crni grm, trnjavka, trnavka, divlja šljiva, kukinja i grmulja, a prema botaničkoj nomenklaturi pripada porodici ruža Rosaceae, rodu šljiva Prunus.

Raste kao samonikli grm po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovima šuma, krčevinama, a uzgaja se kao živa ograda, pojedinačni grmovi, stabla ili kao ukrasna biljka, ali i zbog svog bujnog korijena i stvaranja mnoštva izdanaka radi sprečavanja erozije.

Plod trnine je koštunica tamnoplave boje sa peteljkom, iznutra mesnat i zelenkasto obojen, trpkog i kiselog ukusa – sadrži pet do osam odsto šećera, a u 100 g ploda nalazi se 200 mg vitamina C.

Trnine počinju sazrijevati tokom septembra, ali se zbog trpkog ukusa konzumiraju tek nakon mraza. Mogu da se beru i ranije, ali je tada ih potrebno prethodno zamrznuti da bi se izgubio trpki ukus i stežući efekat. Tada se mogu koristit i u svježem stanju. Od takvih plodova mogu se praviti sirupi, džemovi, likeri, čajevi, kompoti, voćne turšije… Trnine se koriste i u gastronomiji kao začin jelima od divljači.

Liker

Sastojci:

400 g trnina

200 g šećera ili 200 ml meda

500 ml domaće rakije

Priprema:

Plodove trnine, bez peteljki, stavite u sterilisanu teglu, pospite se sa 200 g šećera ili sa 2dl meda (po želji) i 500 ml domaće lozovače ili šljivovice. Ako je tegla na suncu, biće potrebno oko tri sedmice da se šećer ili med otope. Ukoliko je tegla u tamnoj prostoriji povremeno je protresite, a biće potrebno oko šest sedmica da voće pusti sok. Zatim dobijenu smjesu procijedite i tečnost sipajte u flaše. Ovako dobijen liker odlikuju intenzivan ukus i boja.

Sok

Sastojci:

5 kg trnina

2,5 kg šećera

pola kesice konzervansa

Priprema:

Trnine stavite u šerpu i prelijte vodom – neka voda bude četiri do pet centimetara iznad voća. Voće kuhajte jedan sat i nakon toga procijedite, možete koristiti cjediljku ili gazu. Dobijeni sok od trenine vratite nazad u šerpu. Kuhajte još dva sata, a na pola kuhanja dodajte šećer. Kada šerpu skinete s vatre sipajte konzervans. Ukoliko ste ljubitelj zaslađenijih sokova, možete povećati količinu šećera – jednostavno sve prilagodite vašem ukusu.

scroll to top