Bademovo mlijeko najzastupljenije je biljno mlijeko i najveća rastuća industrija mlijeka u svijetu poslije kravljeg – u njegovim blagodatima uživaju i ljudi koji nemaju ograničenja u ishrani ili ne izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla, a ima nekoliko zdravstvenih benefita – od niskokaloričnog napitka do napitka bogatog vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima.
Nizak sadržaj ugljenih hidrata
Bademovo mlijeko sadrži pravu količinu ugljenih hidrata, koji su korisni tijelu da ga pretvori u vrstu šećera potrebnih za energiju. Međutim, kada kupujete bademovo mlijeko morate paziti da kupite ono koje ne sadrži dodatni bijeli šećer.
Vitamin D
Nedostatak vitamina D može dovesti do problema u vezi s kostima, umora i slabih mišića. Mlijeko spravljeno od badema bogat je izvor vitamina D i njegovo redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji nedostatka ovog vitamina, koji je ključan za zdrav organizam i imunitet.
Malo kalorija
U poređenju s kravljim mlijekom, nezaslađeno bademovo mlijeko ima malo šećera i ugljenih hidrata. Ima mnogo manje kalorija od kravljeg mlijeka. Stoga je malo vjerovatno da će povisiti nivo šećera u krvi i savršen je za one koji paze na svoju težinu.
Bogato vitaminom E
Bogat je izvor vitamina E, koji pomaže u poboljšanju elastičnosti kože, a takođe štiti kožu od oštećenja koja nastaju dugotrajnim izlaganjem suncu.
Izvor kalcijuma
Za ljude koji ne podnose laktozu i one koji odbacuju kravlje mlijeko zbog veganstva, bademovo mlijeko često je obogaćeno kalcijumom, kako bi se osiguralo da ljudi dobiju ovaj važan mineral. Kalcijum je koristan za zdravlje kostiju i za razvoj kostiju.