Namirnice koje smanjuju rizik od dijabetesa

Iako obraćanje pažnje na šećer u krvi treba da bude prioritet za dijabetičare, vođenje računa o tome može pomoći u izbjegavanju skoka glukoze, zauzvrat regulišući energiju, raspoloženje, pa čak i glad.

Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerovatnije da će neki sastojci izazvati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.

Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulišući raspoloženje, koncentraciju i nivo energije.

Srećom, postoje brojni načini na koje možete da držite šećer pod kontrolom, pri čemu je ishrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.

Ugljeni hidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja nivoa šećera. Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utiče hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljenih hidrata.

Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilan nivo šećera u krvi, nema mnogo sastojaka koji mogu brzo da smanje glukozu.

Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utiču na nivo glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.

Postoje načini na koje možete da učinite da hrana manje utiče na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu ishranu možete raditi na održavanju.

“Ako su nivoi glukoze povišeni zbog unosa određenog ugljenog hidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom”, objašnjava nutricionistkinja Dana Džejms. Takođe možete uzeti jabukovo sirće prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu”, dodaje.

Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.

“Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok takođe će usporiti glikemijski odgovor”, dodaje Dana Džejms.

Proteini

Opšte je poznato da je uključivanje proteina u ishranu sjajan način da podstakne mišiće i energiju, a takođe su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.

“Ishrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš insulin”, objašnjava doktorka integrativne medicine Bindija Gandi.

Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući lososa, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, čija sjemenke i mahunarke.

Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljenim hidratima, pokušajte da uključite porciju proteina na tanjir radi regulisanja šećera u krvi.

“Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći da se priguši odgovor na glukozu. Na primjer, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvešće niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom”, objasnila je.

Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u činiju žitarica sniziće se glikemijski skok u krvi.

Vlakna

Vlaknasta hrana je u cjelini odlična za tijelo. Ali dodatni bonus je što takođe može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

“Vlakna vas drže sitima i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Ishrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara”, objašnjava Bindija Gandi.

Ona predlaže da u ishranu uključite čija i lanene sjemenke, mahunarke ili bilo koje lisnato povrće.

Cimet

Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrijednosti u krvi je cimet.

“U dvije studije, cimet je skromno izvjestio o poboljšanju šećera u krvi kod malih uzoraka pacijenata”, dodaje Bindija Gandi.

Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu ishranu i način života.

Lako ga je uključiti u ishranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smuti bogat vlaknima kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli skokove glukoze.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u regulisanju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

“Sirće se često reklamira kao pomoć u mršavljenju, kao i u ravnoteži šećera. Redovna konzumacija pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom”, objašnjava Bindija Gandi.

Možda nije najatraktivniji ukus na svijetu, ali s jednom do dvije kašike svaki dan, dobrobiti su neporecive.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top