Tražite li ljusku u jajetu nakon razbijanja, problem može biti u načinu na koji to činite, poručuju naučnici.
Kuhari razbijaju jaja kao od šale, baš kao i bake koje mogu napraviti tortu od tuceta jaja zavezanih očiju, ali uspijete li se sjetiti svojih početaka, uvidjećete da nije uvijek bilo lako, piše punkufer.hr.
Bez obzira na godine iskustva, i dalje se zna potkrasti pokoja ljuska koju nonšalantno izvadimo kao da se nije ništa dogodilo. Uzrok krhotina u tanjiru nije u nedostatku koncentracije, nego čista fizika.
Naučnici su “presudili” u korist ravnih radnih ploha jer razbijanje jaja na rubovima lonaca, šporeta ili tava zapravo gura ljusku u bjelanjak.
Želite li smanjiti rizik od sitnih komadića u doručku, najbolje je staviti čist papirnati ubrus na radnu površinu, razbiti jaje i palčevima razdvojiti ljusku. U videu pogledajte kako to izgleda.