Najavljena pomoć Vlade za uzgajivače mesa

Ilustracija

U ovoj godini se očekuju dobri prinosi i proizvodnja u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, te najavio da će Vlada u narednom periodu intervenisati na tržištu da bi pomogla uzgajivačima mesa.

“Imamo uzlazni trend obima proizvodnje u svim sektorima poljoprivrede”, rekao je Pašalić.

On je naveo da je vidljivo na terenu da će biti dobra proizvodnju strnih žita i podsjetio da je prošla godina bila rekordna kada je u pitanju proizvodnja pšenice i strnih žita.

“Trenutno je pšenica u boljem stanju nego što je bila u isto doba prošle godine, tako da očekujemo dobre prinose”, istakao je Pašalić.

On je napomenuo da je za kukuruz i soju još rano reći kakvi će biti prinosi, ali je podsjetio da je sjetva obavljena regularno i da nije bilo većih problema, osim što je prekidana zbog kišovitih dana.

“Imamo dobre trendove, ne samo kada je u pitanju biljna proizvodnja, nego i animalna”, naglasio je ministar Pašalić.

On je ukazao da najveći problem sada predstavlja poremećaj na tržištu u cijeni svinjskog i junećeg mesa, a istovremeno raste cijena žita.

“To uzgajivačima stvara dodatni problem, jer moraju da ulažu više novca, a manje novca dobijaju od prodaje mesa”, pojasnio je Pašalić.

On je najavo da će zbog toga Vlada Republike Srpske u narednom periodu intervenisati i pomoći uzgajivačima svinja i junadi.

(SRNA/BHRT)

scroll to top