Mućkalica sa suhim smokvama

Sastojci: 1 kg janjećeg mesa sa plećke, isječenog na kocke, glavica crnog luka, 4 paradajza, pola kandiranog limuna, 2 čehna bijelog luka, 12 suhih smokava, 2 manja plava patlidžana, 4 kašike maslinovog ulja, 2 grančice svježeg timijana, kašičica kumina, so i biber.

Priprema:

1. Meso posolite i pobiberite, pa pospite kuminom i timijanom.
2. U šerpi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i ispržite meso 5-7 minuta. Zatim dodajte isjeckan crni luk, krupno narezan paradajz, sitno isjeckanu koru kandiranog limuna, izgnječeni bijeli luk i smokve. Prelijte čašom vode, zagrijte do ključanja, pa smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 40 minuta.
3. Potom operite i obrišite oba patlidžana, isijecite ih na četvrtine, dodajte u šerpu i kuhajte još oko 40 minuta, dok meso sasvim ne omekša.
4. Po potrebi dodajte so i biber, pospite timijanom i poslužite sa bulgurom.

scroll to top