Mljekara Inmer otkupila više od 45 miliona litara mlijeka

Mljekara Inmer koja posluje u sklopu najveće mljekarske kompanije na svijetu, Lactalis Group, u prošloj godini je ostvarila odlične rezultate u otkupu mlijeka s domaćih farmi. U odnosu na 2019. godinu vlastiti otkup mlijeka porastao je za milion i pol litarašto čini povećanje od 8% ukupnog unosa mlijeka u mljekaru.

Podrška lokalnim farmerima i ulaganje u postrojenja

Lactalis BH nastavlja posvećenost putu razvoja mljekarskog sektora u BiH.Krajem prošle godine investirali su čak 2,74 miliona KM u jedno od najvećih mljekarskih postrojenja u BiH, fabriku Inmer u Gradačcu, što je i dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta i većeg otkupa mlijeka od domaćih farmera.

„Briga za domaće farmere, stvaranje najkvalitetnije sirovine, briga za zaposlenike te ulaganje u moderne pogone koji čuvaju okoliš je bila suština poslovanja u 2020.godini i tim smjerom nastavljamo dalje“, naglašavaju u Lactalisu BH.

Farmerima osigurani zajmovi i repromaterijal – više od 1,3 miliona KM

Mljekara Inmer sarađuje s preko 1.500 lokalnih farmera, a samo u prošloj godini od njih je otkupilapreko 45 miliona litara mlijeka.

„Saradnja s Lactalisom znači sigurnost. Čak ni prošle godine odvoz mlijeka nije obustavljen što znači redovna primanja. Ova podrška nam puno znači i planiram skoro povećanje proizvodnje mlijeka za 30 %“, izjavio je gosp. Gajić, farmer iz Gornjeg Crnjelova koji godinama uspješnosarađuje s Lactalisom BH.

Osim sigurnog otkupa mlijeka, Lactalis BH farmere podržava i putem kreditiranjau vidu finansijskih sredstava i repromaterijala. Tako su u 2020.godini, veoma izazovnoj za privredu, farmerima osigurali više od 1,3 miliona KM poticaja za nabavke junica, obnovu farmi te repromaterijale za proljetnu i jesensku sjetvu.

Suad Mešić iz Donje Međeđe koristi zajmove koji su mu ključni za održavanje proizvodnje i ističe:

„Zadovoljni smo što nam Lactalis osigurava podršku i u finansijskom smislu jer ja sjetvu ne mogu platiti odmah, a ovako na rate je puno lakše i jednostavnije. Teško bi nam bilo da nemamo takav vid podrške.“

Rezultatovog partnerskog odnosaje preko 60 različitih mljekarskih proizvoda u sklopu brendova Dukat, Domaće blago i Dar prirode koji su prepoznati kako na domaćem tako i na inostranim tržištima jer kupcima jamče sigurnost i kvalitetu.

scroll to top