Ministar Košarac: Predložit ću uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputit će Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na period od dvije godine.

Ministar Košarac istaknuo je da je ova odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Vijeća ministara BiH traži uvođenje spomenutih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

”U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od dvije godine. Ponovo apeliram na kolege iz Vijeća ministara BiH da podržimo ovu odluku, za koju ću i lično glasati”, poručio je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu sa procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se spomenuta odluka u što skorijem periodu našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Ministar Košarac rekao je da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije s Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

”Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na period od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH. Moj stav je da domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera na period od dvije godine. Za takvu odluku ću glasati na Vijeću ministara BiH”, naglasio je ministar Košarac.

On je istaknuo da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja.

scroll to top