Mini plastenik – jednostavan način za ranije dozrijevanje povrća

Uzgoj povrća u vrtnom ili plasteničkom tunelu popularno je rješenje u vrtovima i na parcelama. Tunel s folijom mnogo je jeftiniji od staklenika, te ga je lako sastaviti i rastaviti. Uzgoj pod pokrivačima pruža puno više mogućnosti u usporedbi s vanjskim uzgojem.

Uzgoj povrća pod pokrivačom ubrzava prinos povrća i produžuje period uzgoja, omogućavajući uzgoj u rano proljeće. Mjesto na kojem planiramo postaviti tunel treba biti sunčano, ali istovremeno  zaštićeno od jakih vjetrova. Tunel je često okrenut duljoj strani sjever-jug – to pruža bolju rasvjetu.

Poznavajući zahtjeve pojedinih kultura za toplinom, neke od njih možemo uzgajati u toku zime i ranog proljeća u negrijanim tunelima (salata, špinat, matovilac, rotkvica, mrkva, peršin i mladi luk).

Većina povrća (rajčica, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice i lubenice) može se uzgajati u tunelu (plasteniku) sve dok njihova visina ne premaši veličinu tunela, nakon čega se proizvodnja nastavlja na otvorenom, piše Jabuka.tv.

Tlo u tunelu treba biti usitnjeno, očišćeno od korova i pognojeno namjenskim gnojivima. Kokošje peletirano gnojivo (Italpollina) se preporučuje za sve vrste salata, a konjsko i goveđe gnojivo za ostale povrtnice (Bio-Rex ili Frutoorto).

scroll to top