Mekane hljeb kifle

Sastojci: 250 ml mlijeka, 50 ml vode, 20 g kvasca svježeg, 500 gr brašna, 2 kašičica šećera, so.

Priprema:

  1. U mlakoj vodi izmrviti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i ostaviti da zapjeni. Mlijeko smlačiti sipati u vanglu, dodati kvasac kad zapjeni, brašno i so i zamjesiti srednje tvrdo tijesto.
  2. Pokriti da naraste 30 min. Podijeliti na 2 dijela. Razviti u obliku pravougaonika dužine tepsije.
  3. Gornji dio isječi na trake širine prsta ne sjeći do kraja.  Donji dio uviti do kraja. Premazati uljem da se sječeni dijelovi ne spoje tokom rasta.
  4. Tepsiju premazati uljem i staviti  kifle hljeb u pleh pokriti folijom i krpom. Odmara 20 minuta pa premazati žumancetom.
  5. Peći na 180 stepeni oko 45 minuta.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top