Sastojci: 250 ml mlijeka, 50 ml vode, 20 g kvasca svježeg, 500 gr brašna, 2 kašičica šećera, so.
Priprema:
- U mlakoj vodi izmrviti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i ostaviti da zapjeni. Mlijeko smlačiti sipati u vanglu, dodati kvasac kad zapjeni, brašno i so i zamjesiti srednje tvrdo tijesto.
- Pokriti da naraste 30 min. Podijeliti na 2 dijela. Razviti u obliku pravougaonika dužine tepsije.
- Gornji dio isječi na trake širine prsta ne sjeći do kraja. Donji dio uviti do kraja. Premazati uljem da se sječeni dijelovi ne spoje tokom rasta.
- Tepsiju premazati uljem i staviti kifle hljeb u pleh pokriti folijom i krpom. Odmara 20 minuta pa premazati žumancetom.
- Peći na 180 stepeni oko 45 minuta.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)