Specijalitet koji je nekada služen Titu i Jovanki sada se može naći i na vašem stolu. Ne znamo hoćete li ovo jelo poslužiti gostima ranga zvaničnosti pomenutog bračnog para, ali ćete sigurno uživati u njegovom pravljenju i biti zadovoljni rezultatom na kraju.
Sastojci:
- 700 grama telećih šnicli,
- 500 grama svježih šampinjona,
- 180 grama putera,
- pola čaše brašna,
- 1 limun,
- mljeveni bijeli biber,
- 150 mililitara bijelog vina,
- 60 mililitara konjaka,
- 1 kesica praška za instant pirea,
- 200 mililitara mlijeka,
- ulje,
- so,
- mljeveni crni biber.
Način pripreme:
U tavi sa rastopljenim puterom pržimo tanke listove šampinjona. Posolimo, pobiberimo i dodamo malo bijelog vina. Istučemo šnicle, zasiječemo na dva do tri mjesta i uvaljamo u brašno.
Ispržimo šnicle u tavi sa zagrijanim uljem i puterom. Izvadimo šnicle, a u istu tavu sipamo konjak i flambiramo. Dodamo bijelo vino i vratimo ispržene šnicle. Na kraju dodamo ispržene šampinjone.
Pobiberimo mljevenim bijelim biberom i iscijedimo sok od pola limuna. Poklopimo i ostavimo šnicle da se dinstaju dok ne omekšaju. U šerpu na šporetu sipamo mlijeko i preostali puter.
Dodamo prašak za pire i neprekidno miješamo dok pire ne dobije potrebnu gustinu. Na jednu stranu činije stavimo pire, a zatim stepenasto redamo šnicle, koje prelijemo sosom od šampinjona. Kao garnirung može se dodati još i obarena zelena boranija, dok se uz jelo kao prijedlog za piće može poslužiti čaša crvenog vina.