Mandarine su idealno voće za oporavak kože, kose i organizma

Prepune vitamina C – mandarine su prava antiage namirnica; a jeste li znali da su dobre za tijelo i kosu?

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom C je uvijek dobra odluka. Nije važno da li je to grejpfrut ili narandža, ali u sezoni mandarina – na prvo mjesto stavljamo ovaj sočni agrum.

Dobre za tijelo i kosu

Nutricionistkinja Frida Harju-Westman kaže da mandarine mogu da odgode pojavu sijedih vlasi. Ali to nije sve – zbog bogatstva vitamina, prava su blagodat za cijeli organizam. “Vitamin C pomaže tijelu da proizvede više kolagena, dok vitamin A pomaže da kosa ostane hidrirana povećanjem proizvodnje sebuma”, objašnjava Frida.

Prekrasna kosa i koža mogu da budu rezultat redovnog konzumiranja mandarina, ali to nisu jedine prednosti.

Kako mandarine pomažu organizmu?

Osim što usporavaju pojavu sijedih i odgađaju starenje kože, mandarine takođe imaju mnoge ozbiljne zdravstvene benefiite. Natural Food Series piše da mandarine mogu da poboljšaju varenje, regulišu pritisak, zaštite srce i smanje rizik od raka, dijabetesa i osteoporoze. Mandarine su bogate vlaknima i sadrže prilično malo kalorija. Studije su pokazale da konzumacija hrane bogate vlaknima može imati značajan doprinos kada je gubitak kilograma u pitanju. Vlakna su neophodna za redovnu probavu i smanjuju nivo šećera u krvi.

Livestrong.com piše da razlika između narandži, mandarina i klementina i ne postoji; tj. da je riječ je o vrlo sličnom voću, pa preporučuje i konzumaciju narandži koje su nešto bogatije vitaminom C i vlaknima. Ali u vrijeme kada nas s polica trgovina i pijaca mame lijepe mandarine – preporučujemo da uživate – vaše tijelo i kosa će vam biti zahvalni!

(Izvor: ljepotaizdravlje.ba)

scroll to top