Kelj je zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vrijeme širenja virusa.
Što se tiče zdrave ishrane, nema ništa bolje od zelenog lisnatog povrća. Bio to špinat, kupus ili kelj. Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrća. Ovo je superhrana puna korisnih jedinjenja.
Neka od ovih jedinjenja prisutna u kelju imaju moćna ljekovita svojstva.
Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da je jede kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća. Pročitajte pet zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.
Reguliše holesterol
Konzumacija kelja pospješuje sintezu želučanih kiselina u tijelu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.
Održava zdravlje kostiju
Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.
Pomaže u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja
Bogatstvo mineralima
Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tijela od dijabetesa tipa 2.
Čuva zdravlje očiju
Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.
Bogat antioksidansima
Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u tijelu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.
(Teglica.ba/Nezavisne novine)