Loša godina za poljoprivredu: Prinosi se smanjili, cijene povećale

Pijaca u Tuzli

Posljedice pandemije ali i velika suša koja je ovog ljeta uzrokovala manje prinose na poljoprivrednim zemljištima odrazile su se i na stanje na pijacama. Količine proizvoda koje se nude na štandovima su manje, ali su cijene veće.

Prodavci se prilagođavaju novim uslovima i trude se ostvariti solidnu zaradu. Za one koji ne koriste sistem navodnjavanja godina je bila prilično teška, no neke kulture su se ipak uspjele oduprijeti lošim vremenskim uslovima. Oni koji se bave uzgojem različitih poljoprivrednih proizvoda mogli su se nadati da će bar neki donijeti plodove.

”Što se tiče proizvodnje u ovoj godini mislim da je raspolovila, ali su cijene malo bolje pa se to dopunjava. U cjelini zdovoljan sam, prinosi su podbacili ali su cijene bolje pa je to to opet”, tvrdi Avdo Čaušević, proizvođač iz Živinica.

Njegov kolega Salko Bešić je zadovoljan prinosima budući da je obezbijedio navodnjavanje.

”Ja sam uglavnom orjentisan na proizvodnju jagode i svih vrsta povrća, imam široku lepezu proizvoda. Rijetko koja godina je povoljna za sve kulture, ova je bila povoljna za paradajz, papriku, kornišon i jagodu, meni se to pokazalo kao dosta dobro, paprika se dobro pokazala kao i paradajz”, ističe Bešić.

Ono što je sigurno je da nam upravo ovi proizvodi  pomažu u očuvanju imuniteta posebno u ovim jesenjim danima stoga ne zaboravite da ih uvrstite u svoju prehranu i sačuvate svoje zdravlje.

scroll to top