Ljetna zakuska

Sastojci: 200 g mladog kukuruza, 1 manja tikvica, 2 kašike putera, kašika hladno cijeđenog maslinovog ulja, 2 glavice crnog luka, 2 čehna bijelog luka, 1/2 kašičice kumina, 1/2 kašičice korijandera, 2-3 lista nane, četvrtina limuna, kašičica morske soli i biber po ukusu.

Priprema:

1. Na umjerenoj temperaturi u tavi zagrijte kašiku putera, dodajte maslinovo ulje, a zatim dodajte luk isječen na kockice i pola kašičice soli. Promiješajte, poklopite i ostavite pet minuta da omekša, povremeno promiješajte. Kad luk dobije zlatnu nijansu i postane hrskav, dodajte ostatak putera i tikvice isječene na kocke.

2. Promešajte i dinstajte oko 3 minuta, pa dodajte kukuruz, bijeli luk i još ostatak soli. Dinstajte dok zrna kukuruza ne postanu meka, povremeno promiješajte. Zatim začinite kuminom i korijanderom, promiješajte i krčkajte još oko 30 sekundi.

3. Tavu sklonite s ringle i dodajte listove nane, iscijedite limun i pobiberite po ukusu. Promiješajte i ostavite da odstoji 2 minute, pa opet promiješajte. Servirajte toplo kao predjelo ili laganu večeru.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top