Limun – moćan saveznik u čišćenju kuće

Limun ima iznenađujuću moć čišćenja – limunska kiselina čini njegov sok prirodnim sredstvom za čišćenje koje je učinkovito u rješavanju masnoća i uklanjanju nekih vrsta fleka.

Evo za šta ga možete koristiti

1. Čisti dasku za rezanje

Za uklanjanje fleka s drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje prepolovite limun i iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok na dasku, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će djelovati na fleke, a daska će ponovno biti čista i svježa.

2. Izbjeljuje odjeću

Da biste očistili uflekanu odjeću, dodajte je u lonac s vodom s nekoliko kriški limuna, a zatim ostavite da stoji tako nekoliko minuta.

3. Čisti plastične posude za hranu

Da biste očistili plastične posude, iscijedite sok od limuna na isflekanu plastiku i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajen način. Tvrdokorne fleke od sosa će nestati.

4. Čisti kadu

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i vinskog praška, pa dodajte malo limunovog soka. Utrljajte ovu pastu, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta prije ispiranja i kada će ponovno blistati.

5. Čisti ribež za sir

Čišćenje ribeža za sir može biti teško uz kuhinjsku spužvu. Limun prepolovite i protrljajte stranu uz ribanje. Otkloniće ostatke, a pritom će ostati svjež miris limuna.

6. Neka mjed i bakar zasjaju

Prerežite limun na pola, a zatim posolite prerezanu stranu. Utrljajte ga na mjedene ili bakrene svijećnjake, zdjele ili lonce i tave kako bi zasjali, piše Real Simple.

scroll to top