Sastojci:
200 g šampinjona,
3 čehna bijelog luka,
350 g pilećih prsa,
4 oguljena paradajza,
4 kašike maslinovog ulja,
16-18 listova tijesta za lazanje,
bešamel umak,
2 žumanca,
100 g naribanog ementalera,
60 g nasitno naribanog parmezana,
so,
zgnječeni biber.
Priprema:
Očistite šampinjone, bijeli luk ogulite pa sve narežite na kriške. Meso operite, osušite i narežite na kockice. Paradajz također narežite na kockice.
U dubokoj tavi zagrijte kašiku ulja i kratko pržite šampinjone. Izvadite gljive, dodajte dvije kašike ulja i meso kratko pržite sa svih strana.
Onda dodajte bijeli luk i dinstajte kratko s mesom. Na kraju dodajte paradajz i šampinjone i sve zajedno dinstajte na umjerenoj vatri 10 minuta.
Preostalim uljem namažite veliku posudu za pečenje. U bešamel umak pjenjačom umutite žumanca i ementaler.
Na dno posude stavite malo bešamel umaka, na njega posložite trećinu kora za lazanje. Onda stavite polovinu smjese od mesa i šampinjona i ponovo stavite drugi sloj kora.
Sve prelijte bešamel umakom, pospite parmezanom pa opet stavite sloj mesa i šampinjona. Posložite preostale kore za lazanje, prelijte ostatkom bešamela i pospite parmezanom.
Posudu stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 40-ak minuta, dok bešamel ne poprimi zlatnu boju. Prije posluživanja narežite na porcije.
(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)