Lazanje s piletinom i gljivama

Sastojci:

200 g šampinjona,

3 čehna bijelog luka,

350 g pilećih prsa,

4 oguljena paradajza,

4 kašike maslinovog ulja,

16-18 listova tijesta za lazanje,

bešamel umak,

2 žumanca,

100 g naribanog ementalera,

60 g nasitno naribanog parmezana,

so,

zgnječeni biber.

Priprema:

Očistite šampinjone, bijeli luk ogulite pa sve narežite na kriške. Meso operite, osušite i narežite na kockice. Paradajz također narežite na kockice.

U dubokoj tavi zagrijte kašiku ulja i kratko pržite šampinjone. Izvadite gljive, dodajte dvije kašike ulja i meso kratko pržite sa svih strana.

Onda dodajte bijeli luk i dinstajte kratko s mesom. Na kraju dodajte paradajz i šampinjone i sve zajedno dinstajte na umjerenoj vatri 10 minuta.

Preostalim uljem namažite veliku posudu za pečenje. U bešamel umak pjenjačom umutite žumanca i ementaler.

Na dno posude stavite malo bešamel umaka, na njega posložite trećinu kora za lazanje. Onda stavite polovinu smjese od mesa i šampinjona i ponovo stavite drugi sloj kora.

Sve prelijte bešamel umakom, pospite parmezanom pa opet stavite sloj mesa i šampinjona. Posložite preostale kore za lazanje, prelijte ostatkom bešamela i pospite parmezanom.

Posudu stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 40-ak minuta, dok bešamel ne poprimi zlatnu boju. Prije posluživanja narežite na porcije.

(Teglica.ba / kuharica.avaz.ba)

scroll to top