Sastojci: 1 kg krompira (tvrđeg, žutog), 1 srednje velika glavica ljubičastog luka, 250 ml goveđe juhe, 1 kašičica senfa, 1 kašika octa od bijelog vina, 3 kašike suncokretova ulja, malo svježe mljevenog bibera, 2 prstohvata soli, nekoliko grančica svježeg peršuna.
Priprema:
1. Operite krumpir pa ga cijelog stavite u lonac hladne vode te ga kuhajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuhan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine.
2. Luk očistite i nasjeckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promiješajte.
3. U toplu juhu dodajte senf, ocat, ulje, so i biber, sve dobro izmiješajte i prelijte preko krompira, lagano protresite zdjelu te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.
4. Nasjeckajte nasitno svježi peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promiješajte i poslužite.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)