Kremasti kadaif

Sastojci: 500 g svježeg kadaifa, 250 g putera, 200 g mljevenih oraha.

Agda: 450 g šećera, 350 ml vode, prena želji malo limunovog soka.

Krema: 1 l mlijeka, 4 kašike brašna, 3 kašike gustina, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žumance.

 Dekoracija: 2 šlag kreme, mljeveni orasi.

Priprema:

1. Kadaif malo isitnite. Rastopite puter i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi puterom. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u zagrijanoj rerni (180 stepeni) dvadesetak minuta dok ne porumeni.

2. Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.

3. Za kremu, zajedno s mlijekom, uspite brašno, gustin, šećer i vanilin šećer te žumance u šerpu. Miješajte žicom dok se ne zgusne.

4. Pečeni kadaif prelijte agdom. Odmah možete sipati vruć fil na kadaif. Ostavite sat da se ohladi. Izmiksajte 2 šlag kreme i premažite po ohlađenom filu. Pospite ostatkom mljevenih oraha.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top