Sastojci: 1,7 l mlijeka, 1 štapić vanilije, 200 g šećera, naribana korica limuna, 300 g riže arborio, 5 jaja, 50 ml likera od narandže, 40 g grožđica, naribana korica narandže, šećer u prahu.
Priprema:
1. Ulijte mlijeko u jedan veliki lonac s vanilijom, krupno naribanom koricom limuna i šećerom.
2. Čim mlijeko proključa, dodajte rižu i smanjite vatru. Rižu ostavite da kuha 20-25 minuta. Mora biti al dente, upiti mlijeko, ali imati kremastu konzistenciju. Uklonite rižu s vatre, smjesu ostavite da se ohladi i uklonite limunovu koricu.
3. Žumanca miksajte s likerom od narandže dok ne postaje kremasto. U drugoj posudi miksajte bjelanca u pjenu.
4. Smjesi od riže dodajte umućena žumanca. Dodajte naribanu koricu narandže i grožđice. Zatim dodajte pjenu od bjelanaca i polako sve promiješajte s pomoću lopatice.
5.Okrugli pleh promjera 24 cm premažite maslacem. Na dno postavite papir za pečenje. Papir stavite i po zidovima. Ulijte smjesu u kalup. Kolač pecite sat u ugrijanoj rerni na 180 stepeni.
6. Uklonite papir za pečenje i kolač pospite šećerom u prahu i naribanom korom od narandže.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)