Voće i povrće su najbolje namirnice za organizam. Najbolje ga, kako uvijek savjetuju stručnjaci, jesti bez prerade, dakle svježe. Međutim, ukoliko ga nećete jesti odmah, neko voće treba biti pohranjeno u frižider ali neko će radi hladnog zraka propasti i najbolje ga je držati na sobnoj temperaturi.
Marelice, kivi, mango, dinja, papaja, breskva, kruška, ananas, šljiva, nektarine su neke od namirnica koje nikako ne bi trebali držati u frižideru jer će propadati a neke i brže sazrijevati.
No kada su potpuno zrele, nekim namirnicama možemo produžiti par dana trajanje ako ih stavimo u frižider. Možda ste primijetili kada stavite zrele banane u frižider njihova kora potamni, ali one će i dalje biti dobre za jelo.
Ako povrće i voće stavljate u frižider držite ih odvojenim u posudama ili vrećicama. Nemojte razne namirnice stavljati u istu posudu. Od voća slobodno u frižider stavite citrusno voće, jabuke, bobičasto voće…