Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno klepe su kuhano tijesto punjeno mesom.
Sastojci:
500 g brašna
2 jajeta
500 g mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
2-3 čehna saransaka
1 šolja kiselog mlijeka ili pavlake
soli i bibera po želji
maslac
1 kašikica crvene paprike
Priprema:
Kao prvo potrebno je prosijati brašno kako bi se uklonile nečistoće, dodati sol po želji, zatim jaja i žumanjak pa dodavajući vodu i ulje umijesiti tijesto.
Tijesto zamotati u celofan i ostaviti u frižideru oko pola sata.
Dok tijesto stoji u frižideru – pripremite meso. Dodajte mesu malo vode, posolite i pobiberite po želji, i dodajte sitno narezani luk (ako možete naribani ili usitnjeni u multipraktiku) te sve dobro pomiješajte.
Ostaviti tako začinjeno meso da odstoji 20 minuta.
Izvadite tijesto iz frižidera i na dobro pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto, preporučeno je da tijesto bude debljine od 2 do 3 mm.
Rezačem (za pizzu, nožem ili nečim sličnim) režite kocke veličine cca 7×7 cm.
Stavite cca 2-3 litre vode u lonac da zakipi. U vodu stavite malo soli i ulja.
Na sredinu svake kocke stavite pripremljeno meso. Količinu procijenite tako da možete “preklopiti” kocku tijesta u trokut. Prije zatvaranja kocke u trokut rub premažite bjelanjkom (koji je ustvari ljepilo za tijesto).
Kada voda u loncu zakipiti spustite klepe na 3-4 minute u uzavrelu slanu vodu. Pazite da ne bude natrpano puno klepa.
Preporučujemo da stavljajte po 5 komada, ili zavisno o širini lonca. Kad isplivaju na površinu pustite ih još minutu da plivaju, a onda ih izvadite šupljikavom žlicom kako bi voda ostala u loncu.
Postoji više načina posluživanja, odnosno finalne pripreme klepa, od kojih smo probali 3 (za početak usitnite saransak i izmiješajte ga s vrhnjem):
a) Na tavi zagrijati maslac, dodajte jednu po jednu klepu, lagano dolijevajte po malo vode u kojoj su se klepe kuhale. Nakon 5 minuta pirjanja (pripazite da ne zagore) dodajte 2-3 kašike vrhnja (s saransakom) na svaku, po želji i mljevenu slatku crvenu papriku.
b) Drugi način je da ugrijete rernu na cca 180 stepeni celzijusa, posložite klepe u maslacem dobro namazani pekač ili protvan, zalijte s vrhnjem (s saransakom) i pospite s mljevenom paprikom. Pecite cca 15-20 minuta.
c) Klepe koje ste izvadili iz kipuće vode poslužite na tanjire i premažite s vrhnjem (s saransakom) i pospite mljevenom crvenom paprikom.