Kivi je voće zdravlja i ljepote

Okrugla voćka tanke smeđe kore – kivi, smatra se jednom od najpopularnijih namirnica, a bogata je hranjivim tvarima i vitaminima.

Kivi je voće koje je sasvim posebno zbog svog izgleda, boje i ukusa, koji ne možete zaboraviti ako ga samo jednom probate. Ipak, on je posebno jedinstven zbog ljekovitih svojstava i nutrijenata koje sadrži.

Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno djeluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima.

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Savjet

Kivi se naročito preporučuje trudnicama, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

scroll to top