Kikiriki – omiljena grickalica

Kikiriki (lat. Arachis hypogaea) je biljka koja pripada porodici mahunarki. Ova mahunarka, srodnik graha je omiljena grickalica visoke hranjive vrijednosti i prepoznatljivog okusa. Dobar je izvor proteina, mineralnih tvari, vitamina. Vodi porijeklo iz Južne Amerike, a kod nas postaje sve popularnije njegovo uzgajanje.

Biljka kikirikija je jednogodišnja biljka čiji su plod mahune svijetlosmeđe boje koje se razvijaju pod zemljom sadrže dva ili tri zrna kikirikija. Kikiriki je toploljubiva kultura. Sije se čim prođe opasnost od mraza, u aprilu, a tačno vrijeme sjetve zavisi od vremenskih prilika.

Za sjetvu je potrebno odabrati laka zemljišta, dobro drenirana, bogata organskim tvarima kao što su kompost, stajsko gnojivo, suho lišće ili suha trava. Birajte osunčana mjesta, jer kikiriki voli sunce, prenosi Jabuka.tv.

Berba kikirikija se obavlja krajem jeseni. Prvi znak kojim ćete prepoznati da kikiriki dozrijeva je žućenje lišća. Berbu je najbolje obaviti prije prvog jesenskog mraza.

Plodovi kikirikija se čuvaju u ljusci, a potrebno je skladištiti ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Na ovaj način kikiriki može biti skladišten i do devet mjeseci.

scroll to top