Kesten – riznica vitamina i saveznik u mršanju

Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje kesten ima po zdravlje.

Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primjenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hljeba i peciva.

Poznato je više različitih vrsta kestena, ali se uopšteno dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita svojstva.

Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih mješavina.

Izbor, čuvanje i nutritivna vrijednost

Kesten je u prodaji od oktobra do marta. Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci.Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom.

Kada se kupuje kesten u ljusci, potrebno je osetiti njegovu težinu i odstraniti kestenaste orahe koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru, te ga iskoristiti u roku od dvije sedmice.

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod kestena vrlo hranljiv, dosta se teško vari. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama. Bjelančevine im nisu jača strana, ali su zato vrlo bogati skrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.

Kesten kao lijek

Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospješuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promjene i oboljenja.

Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

Sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj mjeri osetljivih na gluten.

Kesten je dobar u borbi protiv anemije – Sa visokim je sadržajem govožđa i u kombinaciji sa nekim svježim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbjeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Čuva crijevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crijevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje crijeva što sve zajedno blagotvorno djeluje i na imunitet.

Čaj od lista kestena – je poznati narodni lijek protiv tegoba sa disajnim sistemom poput bronhitisa i astme. Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Kora i drvo kestena se zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože)

Med od kestena – vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti. Ovaj ljekoviti proizvod ima izraženo antiupalno i antibakterijsko djelovanje.

Rese kestena – koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih povreda kože.

Kuhani plodovi – pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

(Teglica.ba / Zdravija.com)

scroll to top