Kasni berba jagoda, nisu se ni zacrvenjele

Nestabilno vrijeme – smjena sunčanih i kišnih dana i oscilacija temperature uticali su da ove godine kasni berba jagoda, saglasni su proizvođači ovog bobičastog voća.

Govore da su takve vremenske prilike usporile rast biljaka te sezona branja jagoda, koja obično kreće početkom maja, kasniće oko dvije sedmice.

“Iako su se jagode u ovom periodu ranijih  godina nalazile u fazi sazrijevanja, sada su tek u fazi cvjetanja, tako da će prvi rod ovog voća kasniti”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara bh entiteta RS.

Objasnio je da se jagode sada  nalaze u fazi cvjetanja, jer im je nedostajalo sunca, te je dodao da se i u  maju ne mogu očekivati veliki prinosi.

“Proizvođači ovog bobičastog voća mogu da očekuju  manje prinose  za 20 do 30 odsto nego ranijih godina. Jedina dobra stvar za proizvođače jagoda je što su bile niske temperature, pa nema ni bolesti ni insekata, to će sigurno pojeftiniti proizvodnju”, kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, jagode koje se sada nalaze na tržištu su uglavnom iz plasteničke  proizvodnje.

“Mada, i to su dosta manje količine, jer plastenici mogu proizvesti jagode samo za prvu ruku”, kazao je Dojčinović.

On je stava da dok je manja proizvodnja odmah  su cijene više, pa tako i ne čudi da se sadašnje cijene kreću od osam do 10 KM po kilogramu jagoda.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da berba  jagoda ove godine kasni upravo zbog lošeg vremene, te da se u drugoj polovini maja može očekivati rod.

“Proizvodnja jagoda ovih dana suočena je s dva velika problema – prvi je taj što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tokom aprila,  što usporava sazrijevanje jagoda, dok je drugi problem radna snaga”, kazao je Marjanović.

Dodao je da prozvođači intenzivno traže berače jagoda za ovu sezonu, ali zasad ih nema u potrebanom broju.

S  planataža “Jović” iz Prijedora, gdje se bave klasičnom proizvodnje na otvorenom, kažu da će prve plodove jagoda  da uberu tek  sredinom maja.

“Sezona jagoda ove godine kasni 15 dana, a sve zbog lošeg vremena i niskih temperatura.  Prvo branje biće u drugoj polovini maja, jer je tek krenulo odmetanje plodova”,  kažu s ove plantaže.

Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge kod Bijeljine, govori da čak i i kad se uzgajaju u plastenicima, najraniji plodovi  ove godine stižu tek u drugoj polovoni aprila, jer je nemoguće u ovakvim klimatskim uslovima, kada nedostaje toplote i svjetlosti, podstaći vegetaciju da buja.

Dodao je da jagode koje se gaje u kontrolisanim uslovima nemaju zavidan kvalitet.

“Jagoda koja je trebalo da već polako stiže za berbu, trenutno se nalazi u fazi cvjetanja, tako da je sama berba ove godine odgođena i za 20 dana”, kazao je Bogaljević i dodaje da se u ovom  dijelu BiH cijena jagoda kreće od pet do šest KM po kilogramu.

Srđan Kenjić, proizvodač jagoda iz Istočne Iliže, kaže da  se rod na otvorenom može očekivati tek za 20 dana, te da je vrijeme glavni krivac za to.

“Ove godine nam i u plastenicima kasni berba, tek smo juče ubrali prve plodove”, kazao je Kenjac, pišu Nezavisne novine.

scroll to top