Kako napraviti ružicu?

Za pripremu ovog slatkiša potrebno vam je:
400 g oraha
200 g maslaca
1 pakovanje bosanski lokum klas (s orasima)
500 g jufka za baklavu (1 pakovanje)

Agda:
700 gr šećera potopiti vodom oko 1 cm da bude vode više od šećera u šerpi
Kašika soka od limuna

To sve staviti da prokuha i kuha jedno 5-10min pa staviti na hlađenje.

Lokum i orahe sameljite

Postupak:
Ružice pravite od 3 lista jufke. Prvi list premažete rastopljenim puterom, zatim poklopite drugim listom pa pospete mljevenim orasima po cijeloj jufki. Smotate čvrsto i pažljivo u rolat, zatim treći list premažete puterom i na njega urolate predhodni rolat. Rezati ružice na debljinu od 1 cm. Redati ih u tepsiju podmazanu maslacem.

Kada ih složite što ostane maslaca po njima lagano jos polijete lagano, pa stavite na hlađenje u zagrijanu rernu na 180 C°, kada porumene smanjiti na 150 C° pa sušiti dalje. Sve ukupno oko 40-45min.
Vruće ružice zaliti hladnom agdom.

Trik sa lokumom je preuzet od Harise H. čije su ružice postale slavne po okusu i načinu pripreme.

Bosanski lokum je zamjena za tirit koji su dodavale naše mame i nane baklavama i ružicama. Mljeveni lokum poboljšava ukus.

Recept i video možete pogledati na našoj prijateljskoj stranici Kuham, dakle uživam.
scroll to top