Jesen je idealno vrijeme za pripremu zimnice, ali tokom godine, domaćice pripremaju slatko i džem od sezonskog voća.
Tokom pripreme ovog slatkog obroka, često stoje pored šporeta jer skidaju pjenu, koja se pravi tokom kuhanja.
U trenutku kada slatko provri treba staviti malo maslaca, masti ili ulja (1 kašičica u odnosu 1 kg voća na 1 kg šećera), i kuhati na srednje jakoj vatri oko pola sata.
Takođe, preporučuje se da se slatko kuha u fazama – iz nekoliko puta – potrebno je da kad se skuha i ohladi, ponovo stavi na šporet.
Na kraju obavezno umiješajte limuntos. Nakon sipanja slatkog u vruće tegle i dobrog zatvaranja obavezno ih okrenite naopako. Na taj način slatko se neće ušećeriti i duže će ostati svježe.
Ukoliko se čuva na hladnom mjestu smanjuje se mogućnost da se slatko sa koga nije skinuta pjena pokvari.