Bundeva je mnogim ljudima jedna od omiljenih namirnica. Međutim, da biste sačuvali njene prednosti i svježinu, bitno je da je čuvate na adekvatan način.
Zdrava je, puna vitamina, ima malo kalorija i specifičan ukus.
Može se pripremati na brojne načine, a mnoge domaćice najviše vole da je ispeku u rerni, pa zaslade šećerom. Da biste sačuvali sve njene prednosti, pogotovo ako želite da vam traje više mjeseci, bitno je da je pravilno čuvate i shodno tome pridržavate se nekih pravila.
Kako se pravilno čuva bundeva?
Najbolje mjesto za skladištenje bundeve jeste podrum ili ostava, budući da su tamne i suhe prostorije i u njima se najlakše stvore odgovarajući uslovi.
Uglavnom imaju ventilaciju, a temperatura se obično kreće između 5-10 stepeni. Ako pak ne ispoštujete neke od ovih uslova, prilikom čuvanja bundeve, rok trajanja će joj znatno biti smanjen.
Na primjer, ukoliko je prostorija u kojoj čuvate bundevu dosta vlažna, rok trajanja se smanjuje za čak 2-3 mjeseca. Takođe, bitno je znati da bundevu nikada ne treba da postavite direktno na pod ili zemlju, već isključivo na policu ili neke daske.
Kako se čuva isječena bundeva?
Najprije, isijecite je na kriške, a zatim odstranite koru, pa unutrašnjost isijecite na kockice.
Nakon toga, stavite ih u kesu za zamrzivač, pa u pregradu frižidera koja je namijenjena za povrće. Bundevu, u ovom obliku, možete čuvati do 10 dana. Ukoliko je, umjesto u kesu, zamotate u foliju, produžićete joj rok trajanja na mjesec dana.
Također, da bi joj produžili rok, najbolje je da tako narezane kocke bundeve zaledite u zamrzivaču. Zasigurno će trajati još duže.