Mali trikovi koji će vam značiti kada žurite sa pripremom hrane. Donosimo četiri proizvoda koji se najčešće koriste za odmrzavanje. To su meso, povrće, voće i za gotova jela.
Meso
Ako ste prethodnog dana zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača, ne očajavajte. U posudu sipajte hladnu vodu i u nju potopite dobro zatvorenu kesu mesa. Za manje od sat vremena biće odmrznuto i spremno za pečenje. Da biste ubuduće to još brže činili, potrudite se da prije zamrzavanja meso isjeckate, razdvojite na manje porcije i začinite. Isti način odmrzavanja važi i za ribu.
Povrće
Najbolje je da smrznuto povrće kuhate u posudama za kuhanje na pari ili da ga stavite u slanu kipuću vodu. Nemojte da ga prekuhate, da bi zadržalo boju, hranljive sastojke, ukus i miris.
Voće
Voće uglavnom gubi punu strukturu i ukus kada se odmrzava, ali najmanje ako se stavi u cjediljku na sobnoj temperaturi i pusti lagano da se topi.
Gotova jela
Gotova jela ubacite u mikrovalnu ili u šerpu, pa ih odmrzavajte na umjerenoj temperaturi.