Ako ste od onih koji su u proljeće posijali paprike, sada uživate u njihovim plodovima. U toku je sezona branja paprika. Ukoliko ne znate kako ih čuvati, evo savjeta.
Paprika se može čuvati u plastičnim vrećicama u frižideru do 10 dana nakon berbe.
Slatke paprike mogu se sušiti cijele u dehidratoru ili bilo kojem toplom mjestu s dobrim protokom zraka. Ako imate samo konvencionalnu, evo uputa kako sušiti paprike za skladištenje:
Paprike oprati, očistiti od sjemenki i sjemenki. Izrežite na trake. Kuhajte na pari desetak minuta, pa rasporedite na lim za pečenje. Sušite u pećnici na 140° (ili na najnižoj mogućoj temperaturi) dok ne postane krhko, povremeno miješajući i mijenjajući položaj ladice.
Kad se paprike ohlade, stavite ih u vrećice ili posude za skladištenje ili hermetički zatvorene staklenke. Ili, nasjeckajte paprike za pakiranje u posude za led. Zamrznite ih, a zatim ih stavite u vrećice za zamrzivač spremne za ubacivanje u recepte po potrebi.