Sastojci: 3 repe, 1 jabuka, 1 manja glavica luka, 2 kašike maslinovog ulja, 4 šoljice pilećeg temeljca, 2 kašike bijelog octa, so, biber, 1/2 šoljice vrhnja za kuhanje, 2 kašik hrena.
Priprema:
1. Očistite i nasjeckajte repu, jabuku i luk. Prije usitnjavanja repe, odrežite oko 10 tankih kriški za dekoraciju.
2. U lonac stavite repu, jabuku i luk i kuhajte u pilećem temeljcu. Kada proključa, smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 30 minuta.
3. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje i hren. U tavi zagrijte 2 kašike maslinovog ulja i pržite kriške repe oko 3 minute sa svake strane, dok ne postanu hrskave.
4. Uklonite juhu s vatre i pustite da se hladi oko 5 do 10 minuta.
5. Juhu izmiksajte dok ne postane kompaktna. Vratite juhu u lonac, stavite na laganu vatru, dodajte ocat, so i biber po želji i kuhajte oko 10 minuta.
6. Juhu stavite u tanjure, dodajte na vrh smjese hrena i vrhnja za kuhanje i ukrasite hrskavim kriškama repe.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)