Jednostavni kuhinjski trikovi koji olakšavaju život

Ilustracija

Iako se kuhanje usavršava vremenom, brojni trikovi i savjeti vam mogu olakšati svakodnevnu pripremu hrane.

Osim što će vam olakšati, ove prečice će vam i ubrzati sam proces kuhanja, što je u današnje vrijeme i više nego dobrodošlo.

Odvajanje žumanaca od bjelanaca

Trik sa plastičnom bocom će vam u ovome veoma pomoći, jer će spriječiti razlivanje žumanceta. Sve što vam je potrebno jeste čista i suha plastična flaša. Jaje razbijte i stavite u posudu, plastičnu bocu stavite iznad žumanceta, lagano je pritisnite da izađe malo vazduha, pa ga jednostavno usisajte u bocu.

Poslije toga ga premjestite u odgovarajuću posudu.

Čišćenje nara

Nar voli većina ljudi, ali je prava muka očistiti ga. Budući da se ne preporučuje sječenje na pola, jer se tako gubi dosta soka, nar jednostavno otvoriti ne četiri dijela.

Svaku četvrtinu postavite iznad šire posude, pa drvenom varjačom ili špatulom udarajte lagano, ali odsječeno po kori. Zrna će sama ispadati bez prskanja i bez cijeđenja soka od ovog voća.

Sačuvajte svježinu i boju krompira

Ako krompir isiječete mnogo ranije prije pripeme, on će poprimiri smeđu boju, što se veoma lako može izbjeći. Isječeni krompir držite u posudi sa hladnom vodom što će spriječiti da on promijeni boju.

Ubrzajte proces sazrijevanja banana

Ako ste u prodavnici pronašli samo zelene ili nezrele banane, stavite ih u papirnu kesu. Voće oslobađa etilen koji će ostati u kesici i banane će na taj način biti zrele za nekoliko dana.

Spriječite klizanje daske za sječenje

Profesionalni kuhari uvijek stavljaju vlažnu kuhinjsku krpu ispod daske za sječenje. Ovo pomaže da se spriječi njeno klizanje, što sjeckanje hrane čini dosta sigurnijim i bržim.

(Izvor: Nezavisne novine)

scroll to top