Sastojci za biskvit: 200 g maslaca, 100 g čokolade za kuhanje, četiri jajeta (odvojeni bjelanci od žumanaca), 100 g šećera, četiri kašike brašna i vrećica praška za pecivo.
Za kremu: 0,5 l slatkog vrhnja, 200 g čokolade za kuhanje i kašika šećera.
Priprema:
1. Na pari otopite maslac i čokoladu za kuhanje. Od bjelanaca napravite čvrst snijeg. Pjenasto umutite šećer i žumanca pa dodajte istopljeni maslac i čokoladu. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte umućene bjelance pa smjesu stavite u posudu za pečenje i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Biskvit izvadite iz rerne.
2. Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijte na laganoj vatri dok ne dobijete smjesu kremaste teksture. Prelijte je preko još toplog biskvita pa ohladite kolač na sobnoj temperaturi, a zatim ga ostavite u frižideru preko noći kako bi se krema stisnula.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)