Hoće li olujno nevrijeme imati uticaja i na cijene poljoprivrednih proizvoda?

Ilustracija

Organsko voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, sve to se može naći na pijačnim štandovima u Tuzli. Većina trgovaca ovdje prodaje vlastite proizvode, a među njima i Duško koji više od dvije decenije, svakog petka iz Lopara dolazi u Tuzlu. Prodaja mu kaže dobro ide iako je, kao i većina trgovaca, morao podići cijene.

”Šljive su prošle godine bile po marku a sad su dvije marke, ali narod opet kupuje. Ja sve prodam, a imam i mušterije koje od mene kupuju i ne mogu da se požalim da ne mogu da prodam”, kaže Duško Jovanović, trgovac.

U to smo se i sami uvjerili. Jedna od redovnih mušterija i ovaj put pazarila je sve potrebne namirnice upravo kod Duška, jer kako ističe ima najbolje proizvode.

”Jabuke su mu fantastične sve vrste ima, domaće jer ja imam unučad i vodim računa o tome šta uzimam, ali zaista samo kod njega uzimam na pijaci i pošten je realno ono vidi se da je domaćin”, navodi ona.

Dobru prodaju imaju i drugi trgovci. Zahvaljujući stalnim kupcima ali i potrebi građana za kvalitetnim namirnicama, pijačni trgovci rijetko kad da vrate proizvode kući.

”Ipak se uspije prodat, dobra roba nađe kupca, ali i ljudi kupuju namirnice, mora se živjeti, mora se hraniti”, ističe Agan Sejdinović, trgovac.

Toga su svjesni i građani. Proizvode ipak radije kupuju na pijaci jer žele zdravo, organsko voće i povrće od domaćih proizvođača. A upravo olujno nevrijeme koje je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu prouzrokovalo je velike probleme poljoprivredi, posebno usjevima.  Zbog toga se na pijačnim štandovima moglo vidjeti manje proizvoda nego ranije.

”Ova godina je daleko lošija od prošle kada je u pitanju proizvodnja. I mi smo imali teške vremenske neprilike, pa smo imali problema sa plastenicima, otišla nam je folija, sad je u toku rekonstrukcija”, kaže Agan.

”Svake godine imamo puno luka za prodaju sad nemamo jer nije niko, suša je bila i kiše pa nam nije uspio luk. Imamo trenutno krompir i paprike. Od mnogih kiša nismo uspjeli i paprike posadit, tako da smo zakasnili sa branjem i neće nam na vrijeme prispjeti”, navodi Aiša Velagić, trgovkinja.

”Dobro je sad, ove godine dosta nam je grad uništio i led voća i povrća ali ostalo je ponešto da se proda”, kaže Milka Jovanović, trgovkinja.

Trgovci se nadaju da cijene neće rasti, ali i da će imati šta ponuditi kupcima. No, ukoliko se nestabilno vrijeme zadrži, sve je kažu neizvjesno. Ono što je sigurno jeste da kupci da tuzlanske pijace odlaze zadovoljni.

(Izvor: RTV Slon)

scroll to top