Sastojci: 4 plava patlidžana, so, 2 kašike soka od limuna, 3 čehna bijelog luka, 5 kašika maslinovog ulja.
Za sos od paradajza: 600 g paradajza, 2 čehna bijelog luka, so, biber, 2 kašike maslinovog ulja, kašika sjeckanog bosiljka.
Priprema:
1. Patlidžane očistiti i isjeći s korom na uzdužne šnite. Posoliti i preliti limunom. Ostaviti da stoji 30 minuta.
2. Iscijediti patlidžan i posušiti ga salvetom ili papirnim ubrusom. Isjeckati bijeli luk. Premazati plavi patlidžan maslinovim uljem i peći na roštilju 2-3 minuta. Okrenuti, premazati uljem i posuti bijelim lukom. Peći još malo i skinuti sa roštilja.
3. Paradajz preliti vrelom vodom, oguliti, očistiti od sjemenki i isjeckati na kockice. Isjeckati bijeli luk i umešati ga u paradajz, posoliti, pobiberiti i dodati sjeckani bosiljak i maslinovo ulje. Servirati grilovani patlidžan uz umak od paradajza.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)