Gastro trend: Jarcuterie, ukusni zalogaji složeni u teglice

Charcuterie plate veliki su gastro trend. Klasična charcuterie plata zapravo je drveni poslužavnik na kojem je prezentovano nekoliko vrsta sira, suhomesnati proizvodi, svježe i suho voće, orašasti plodovi, a food blogeri i ostali zaljubljenici u hranu u međuvremenu su shvatili da na ovakve plate mogu poslagati različite prehrambene proizvode.

Tako su nastale čokoladne plate, na kojima se služe slatke delicije, i plate za doručak, na koje se mogu poslagati palačinke, vafli, pohovani hljeb, pečena i kuhana jaja…

Ljepota charcuterie plata zapravo je u tome što vam je potreban samo drveni poslužavnik ili malo veća drvena daska za rezanje, a zatim na nju možete slagati što god želite od hrane. Ali, food blogeri i korisnici društvenih mreža poput TikToka i Instagrama otišli korak dalje i osmislili novi gastro trend – jarcuterie.

Šta je jarcuterie?

Jarcuterie je charcuterie plata spakovana u teglicu. Odnosno, sve ono što biste inače stavili na platu, sada slažete u male tegle. Nazvane i graze bouquets, jarcuterie teglice osmišljene su kao mali zalogaji za jednu osobu, što je u vrijeme društvenog distanciranja zbog pandemije virusa korona zaista prikladno i praktično.

U jarcuterie teglice možete staviti šta god želite, od mesnih narezaka, sira, maslina, kiselih krastavaca, komadića voća do orašastih plodova. Osim slanih verzija, kao što je slučaj i s platama, možete pripremiti i slatke varijante s kockicama čokolade, gumenim bombonama, keksićima, voćem – složite slatku teglicu i iznenadite voljenju osobu.

Kako složiti teglicu?

Kada slažete hranu u teglice, trajnije sastojke poput orašastih plodova i suvog voća stavite na na dno jer će oni držati “mekane” sastojke, poput svježeg voća, da se ne zgnječe. Zatim na čačkalice ili drvene štapiće poslažite nareske i sir narezan na kockice, krugove ili neke druge oblike. Masline i kisele krastavce možete staviti na čačkalicu ili ih poput bobičastog voća i komadića čokolade samo na kraju ubacite u teglice.

Umjesto tegli, sastojke za jarcuterie možete poslagati i u staklene čaše, male papirne čaše ili ih umotati u masni papir zamotan u fišek pa će izgledati kao buket.

Jarcuterie teglice odličan su način na koji možete pripremiti hranu kada vam porodica ili prijatelji dolaze na druženje. Za ljepšu prezentaciju, oko teglica možete vezati ukrasne trake.

scroll to top