/FOTO + VIDEO/ Članice Udruženja ”Diva” očarale na Festivalu ”Bosanska sofra”, učešće prvi put i osvojena nagrada

Nedavno je u Lukavcu održan 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije ”List”. Riječ je o manifestaciji koja tradicionalno prezentuje turističke potencijale Lukavca, Tuzlanskog kantona, ali i BiH. Pored promocije turizma, posjetioci su  mogli kušati tradicionalna jela u okviru Festivala hrane i pića ”Bosanska sofra”.

Svrha Festivala je njegovanje autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, a u cilju očuvanja od zaborava ovog neprocjenjivog domaćeg blaga. Svoje blago predstavile su članice Udruženja žena ”Diva” Srebrenik.

”Naše vrijedne članice su napravile domaća jela, bosanska jela, salate, sokove, džemove, sve što naše zlatne ruke članica Udruženja žena Diva naprave. Imamo gurabije, imamo pljeskavice, pitu od šljiva, pitu od višanja, imamo nutme, tradicionalno kadaif, kuglice, presnace, sve što  naše žene znaju napraviti, tu je izloženo. Imamo čak i više toga, poslije kad budemo na drugim sajmovima, da to bude iznenađenje”, navela nam je Dekida Zahirović, predsjednica Udruženja žena ”Diva” Srebrenik.

Kao tradicionalno jelo iz Srebrenika, Dekida za portal Teglica.ba navodi gurabije. To je slatko jelo koje nije teško pripremiti, a svi ga vole, od mališana do onih treće životne dobi.

”To je staro bosansko jelo gdje se stavlja kiselo mlijeko, brašno i pekmez i još neki sastojci, a nećemo otkriti svu tajnu. Na kraju se stavi kocka kao što su naše nane radile. Naše područje je bogato jabukama i od jabukovog pekmeza se to radi”, kaže ona.

Pripremile su članice Dive i pekmeze, salate, sokove, te prikazale na Listu. Za svoja slatka jela, na ovom Festivalu, članice Udruženja žena ”Diva” osvojile su prvo mjesto.

Početkom oktobra ih očekuje učešće na još jednom sajmu, a 30-tog oktobra one organizuju sajam ”Jesen u kraljevskom gradu Srebreniku” i pozivaju građane da ih posjete.

scroll to top