/FOTO/ Poljoprivredom do bržeg lokalnog ekonomskog razvoja – nabavka opreme

”Poljoprivredom do bržeg lokalnog ekonomskog razvoja” naziv je projekta koji finansira Grad Tuzla, uz učešće korisnika projekta, a realizira Udruženje BOSPER iz Tuzle. U okviru tog projekta nedavno je počela isporuka opreme i priključaka, u vrijednosti od 55.293,65 KM, za devet obrta i jednu poljoprivrednu zadrugu, koji participiraju u projektu.

Grad Tuzla sufinansira nabavku opreme u iznosu od 26.066,97 KM, dok su ostalih 29.226,68 KM obezbijedili korisnici projekta.

Početkom godine isporučeni su priključci i oprema za 5 obrtnika, u vrijednosti oko 29.000 KM, dvije rotacione freze za traktor, jedna prikolica za traktor, jedna kosilica za traktor, jedna samohodna kosačica i jedan trakasti sakupljač sijena. Isporuka preostalih priključaka i opreme bit će izvršena do kraja tekućeg mjeseca. Laktofriz za mlijeko, kapaciteta 300 litara, čija je vrijednost 5.530,00 KM, bit će dodijeljen na korištenje Poljoprivrednoj zadruzi Agropromet Tuzla, navode iz Gradske uprave Tuzla.

Prednost pri učešću u projektu imali su tek registrovani obrti u poljoprivredi, kao i oni obrti koji proširuju proizvodnju, a koji su prethodno zadovoljili sve propisane kriterije koje se odnose na ispunjavanje uslova za bavljenjem primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Sveukupni cilj projekta je doprinijeti povećanju kapaciteta za razvoj održive poljoprivredne proizvodnje na području Grada Tuzla, u funkciji povećanja proizvodnje hrane i novih prihoda.

scroll to top