Dvojica prijatelja pokreću mljekaru i mini siranu u Tomislavgradu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme ”Krivodol”, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnom vođenju farmi mliječnih krava Simentalki u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje.

”Prijateljujemo već dosta godina, a kada sam 2013. godine krenuo s farmom mliječnih grla počeli smo i poslovno sarađivati budući da je Bero već ranije imao svoju farmu. Puno mi je u ovomu pomogao, više on meni – nego ja njemu, jer je imao dovoljno iskustva. Pomagao mi je u svemu i sa mašinama i zajedno obrađujemo zemlju. Budući da u duvanjskom kraju trenutno nema ni jedna mljekara, odnosno sirana ovakvog tipa, odlučili smo se na ovaj podvig. Želimo prerađivati svoje mlijeko, a to je od 1.500 do 2.000 litara dnevne proizvodnje”, kaže Branimir.

Upoznaju da su već ranije imali gotov projekt rekonstrukcije objekta i potrebne dozvole za mljekaru-siranu u Lipi, od čega su u konačnici ipak odustali budući da im se ukazala povoljnija prilika i to ona u Stipanićima (bivša tvornica proizvodnje opruga B – spring) čiji je objekt dugo vremena bio na prodaji.

”Trenutno smo u fazi nabavke mašina i vjerujemo da ćemo uskoro to finalizirati. Te mašine su vrlo skupe, a iznosi se kreću i do 100 hiljada eura. Nismo u velikoj finansijskoj mogućnosti pa nabavljamo polovne mašine, ali u vrlo dobroj funkciji. Za sada pratimo i slušamo upute inspektora i tehnologa i u počeku će uz nas dvojicu u proizvodnji biti uključena još barem tri radnika, a kako će to sve izgledati u budućnosti za sada je još rano govoriti”, kažu oni.

U svakom slučaju njihovi planovi se odnose na ponudu svježeg (mladoga) kravljeg sira i mlijeka, a onda možda i jogurta, koji bi se u početku distribuirali na području tomislavgradske općine, a kasnije ovisno o zahtjevima tržišta.

Njihovo mlijeko za sada otkupljuju Puđa i Šišović. Zadovoljni su saradnjom i navode kako je je ona do sada bila vrlo korektna te da će svoj dio ugovora o otkupu i jedni i drugi ispoštovati do kraja, a onda ih, uz proizvodnju mlijeka očekuje i nešto novo – prerada mlijeka i proizvodnja sira te plasman na tržište.

(Tomislavcity.com)

Redakcija

Next Post

Zenička industrija mlijeka ima novog vlasnika

sri jan 15 , 2020
Kompanija AS Holding postala je najveći pojedinačni vlasnik Zeničke industrije mlijeka (ZIM). Na osvježenoj listi dioničara vidi se da AS Holding ima preko 24 posto vlasništva, za razliku od ranijih nešto više od 1 posto. Danas je, naime, trgovano sa 76.981 dionica ZIM-a za 615.900 KM. Dionice je prodao skrbnički […]