Dvojica prijatelja pokreću mljekaru i mini siranu u Tomislavgradu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme ”Krivodol”, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnom vođenju farmi mliječnih krava Simentalki u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje.

”Prijateljujemo već dosta godina, a kada sam 2013. godine krenuo s farmom mliječnih grla počeli smo i poslovno sarađivati budući da je Bero već ranije imao svoju farmu. Puno mi je u ovomu pomogao, više on meni – nego ja njemu, jer je imao dovoljno iskustva. Pomagao mi je u svemu i sa mašinama i zajedno obrađujemo zemlju. Budući da u duvanjskom kraju trenutno nema ni jedna mljekara, odnosno sirana ovakvog tipa, odlučili smo se na ovaj podvig. Želimo prerađivati svoje mlijeko, a to je od 1.500 do 2.000 litara dnevne proizvodnje”, kaže Branimir.

Upoznaju da su već ranije imali gotov projekt rekonstrukcije objekta i potrebne dozvole za mljekaru-siranu u Lipi, od čega su u konačnici ipak odustali budući da im se ukazala povoljnija prilika i to ona u Stipanićima (bivša tvornica proizvodnje opruga B – spring) čiji je objekt dugo vremena bio na prodaji.

”Trenutno smo u fazi nabavke mašina i vjerujemo da ćemo uskoro to finalizirati. Te mašine su vrlo skupe, a iznosi se kreću i do 100 hiljada eura. Nismo u velikoj finansijskoj mogućnosti pa nabavljamo polovne mašine, ali u vrlo dobroj funkciji. Za sada pratimo i slušamo upute inspektora i tehnologa i u počeku će uz nas dvojicu u proizvodnji biti uključena još barem tri radnika, a kako će to sve izgledati u budućnosti za sada je još rano govoriti”, kažu oni.

U svakom slučaju njihovi planovi se odnose na ponudu svježeg (mladoga) kravljeg sira i mlijeka, a onda možda i jogurta, koji bi se u početku distribuirali na području tomislavgradske općine, a kasnije ovisno o zahtjevima tržišta.

Njihovo mlijeko za sada otkupljuju Puđa i Šišović. Zadovoljni su saradnjom i navode kako je je ona do sada bila vrlo korektna te da će svoj dio ugovora o otkupu i jedni i drugi ispoštovati do kraja, a onda ih, uz proizvodnju mlijeka očekuje i nešto novo – prerada mlijeka i proizvodnja sira te plasman na tržište.

(Tomislavcity.com)

scroll to top