Domaći kupreški sir mljekare Perkan uskoro na policama trgovina

U kupreškom naselju Zlosela prije četiri mjeseca započela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu porodice Romić, a njihovi proizvodi uskoro bi se trebali naći na policama trgovina.

Investicija mljekare iznosi 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnog razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Uz članove porodice, u mljekari radi troje stalno zaposlenih radnika čije vrijedne ruke trenutno prerađuju kravlji, ovčiji i miješani sir.

“Radimo tvrde punomasne sireve od neobranog mlijeka koje se proizvede isključivo na našem gospodarstvu. Kako smo na samom početku, zrenje sira čekali smo tri mjeseca i sad imamo proizvod koji se moze kušati i kupiti. Sir se trenutno prodaje samo kod nas na mjestu proizvodnje, a uskoro će se naći i na policama nekih trgovina”, kazala je direktorica mljekare Dražena Romić.

Po njenim riječima, nemaju u planu izlaziti na tržište izvan granica BiH jer su jedina mljekara u BiH koja prerađuje isključivo vlastito mlijeko i u istom trenutku stvara tri vrste sira – kravlji, miješani i ovčji, te s te strane zapravo i nemaju konkurenciju niti su oni bilo kome konkurencija na bh. tržištu.

Da bi upoznali javnost sa svojim delicijama u skorašnje vrijeme najavlju sa svojim prozvodima posjetu sajmovima i izložbama sireva, te tamošnjim posjetiteljima omogućiti kušanje domaćeg kupreškog sira.

”Kupres je izrazito pogodan za stočarstvo, kako zbog nadmorske visine tako i zbog bogatih pašnjaka koji u svom sastavu imaju na stotine različitih biljaka što kuprešku visoravan čini prirodnim botaničkim vrtom kojeg konzumira stoka koja daje mlijeko od kojega i, nije neka znanost napraviti izuzetno kvalitetne sireve”, istakla je direktorica mljekare.

Na ovom imanju trenutno se nalazi oko 50 odraslih goveda i oko 1.300 odraslih ovaca, a odnedavno su počeli s izgradnjom nove štale za stoku jer planiraju proširiti stočni fond, a slijedom toga povećati i proizvodnju mliječnih proizvoda.

(Izvor: Fena)

scroll to top