Domaći hljeb gotov za pola sata

Sastojci: 250 g glatkog brašna, 250 g integralnog brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica soli, 420 ml mlaćenice.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. U većoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sodu i so Dodajte mlaćenicu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Radnu površinu pospite brašnom i prebacite tijesto.

2. Nježno kotrljajte i preklapajte tijesto rukama kako bi se svi sastojci sjedinili. Ne mijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i poravnajte je lagano rukom. Zarežite po vrhu duboko nožem da hljeb podijelite na četvrtine. Pospite ga brašnom.

3. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje i pecite pola sata, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Ostavite ga neka se ohladi na rešetki.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top