Sastojci: Pola šolje heljde, 4 do 5 šolja izvorske ili filtrirane vode, 1 mala glavica luka, morska so, 2 šolje sitno sjeckanog kupusa, 1 nasjeckana mrkva, 2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna.
Priprema:
1. Heljdu 2 do 3 minuta blago pecite na suhoj, srednje zagrijanoj tavi, dok ne zamiriše i postane svijetlosmeđe boje.
2. Malo vode stavite u šerpu da zavri. Dodajte luk i nekoliko zrna soli te ostavite da se dinsta 3-4 minuta. Zatim dodajte preostalu vodu i povrće, osim peršuna, i sačekajte dok ne provri.
3. Kada provri, dodajte heljdu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta, dok ne postane kremasta.
4. Čorbu začinite solju i još desetak minuta ostavite da se vrlo lagano krčka. Prije služenja ukrasite sitno sjeckanim svježim peršunom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)