Čokoladni kolač bez brašna

Sastojci:

3 šolje šećera u prahu, 2/3 šolje nezaslađenog kakao praha, 1/4 kašičice soli, 3 velika bjelanjka (sobne temperature), 2 kašičice ekstrakta vanilije, 1 kašičica espresso praha (nije obavezno), 2 šolje komadića tamne čokolade.

Priprema:

Prethodno zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Ovi su kolačići prilično veliki, pa ih je potrebno peći u serijama ili koristiti dvije posude.

U velikoj zdjeli prosijte šećer u prahu, kakao u prahu i so. Dodajte bjelanjke, ekstrakt vanilije i komadiće čokolade. Miješajte dok se ne sjedini.

Koristeći kutljaču dodajte 6 mjerica na svaki lim za pečenje. Pecite 11-13 minuta dok vrhovi ne počnu pucati.

Pustite da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa jer su krhki i mogu se lako slomiti (također zbog veličine).

scroll to top